PMI, Purchasing Managers Index, är en konjunkturmätare för den svenska marknaden som genomförs i samarbete mellan Silf och Swedbank. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från cirka 200 inköpschefer som ingår i en svarspanel.
Statistiken omfattar bland annat uppgifter om orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider och lager av inköpt material. PMI publiceras den första vardagen i varje månad. Du finner det högst upp till höger på denna sida.
I december 1994 gjorde Silf och Swedbank den första interna beräkningen av Inköpschefsindex för dessa fem ingående komponenter. Förebilden för PMI är ISM-index – en av USA:s viktigaste och mest kända konjunkturindikatorer.
Läs sammanfattning och analys av inköpschefsindex - industrisektorn här
PMI-S: I december 2010 adderades ett nytt inköpschefsindex, PMI - tjänster, benämnt PMI-Service internationellt, som mäter utvecklingen i tjänstebranscherna. I likhet med många andra länder får då Sverige ett index som ger en komplett bild av konjunkturläget i både tillverknings- och tjänstesektorerna.
Varje månad inhämtas statistik från över 200 inchöpschefer i den privata sektorn om orderingång, affärsvolym, sysselsättning och leverantörernas leveranstider. Dessa publiceras den tredje vardagen i varje månad.
Läs sammanfattning och analys av inköpschefsindex - tjänster här
Composite indexet bygger på inköpschefsindex för tillverkningsindustrin och för tjänstesektorn och baseras på ca 400 företag. SCB:s vikter för produktionsvärdeindex (PVI) används, där industrin får en vikt om 28 procent och tjänstesektorn för 72 procent. Sammanvägningen bygger på säsongrensade värden från de traditionella undersökningarna från och med oktober 2005. Composite index är en snabb månatlig konjunkturindikator för hela ekonomin och samvarierar väl med BNP-tillväxten. Indexet publiceras tredje vardagen i varje månad kl 08.30 i samband med att tjänste-PMI offentliggörs. Skiljelinjen mellan upp- och nedgång i konjunkturen har – i linje med amerikansk praxis – fastställts till 50. Någon överdriven exakt tillämpning av denna gräns eller ”neutral” tillväxtzon bör dock inte göras.
Silf/Swedbank använder en utveckling av X-11 algoritmen som säsongrensningar (X-13-ARIMA-SEATS) för inköpschefsindex både för industrin och för tjänstesektorn. Programmet har utvecklats av den amerikanska myndigheten US Census Bureau, se bifogad länk https://help.macrobond.com/analyses/filters/seasonaladjustmentx13/, och är en mer utvecklad säsongrensningsmetod än den tidigare som har använts i inköpschefsindex. Den nya metoden ingår också i Macrobonds applikationer.
För ytterligare information: Jörgen Kennemar, Swedbank Public Affairs, tfn 070-643 83 29, jorgen.kennemar@swedbank.se, Anette Lindbom, Silf, tfn 08–752 16 70, silfonline@silf.se
Arbetar du som inköpschef och är intresserad av att delta i Inköpschefsindex-panelen?
Det tar under 5 minuter att svara på frågorna.
PMI-respondenternas svar går in i ett slutet system, med endast ett fåtal behöriga som har tillgång till detta. Namnen och innehållen skyddas av GDPR samt svaren är mer av allmän karaktär och kan därmed inte spåras till ett speciellt företag. Silf tillsammans med Swedbank arbetar med högsta integritet och säkerhet när det gäller våra respondenter och deras svar. Inga listor eller liknande information går ut, endast rapporterna delges och där går det inte att spåra våra respondenter.
Som tack för att du deltar i denna panel får du ett kostnadsfritt medlemskap i Silf (värde 2 850 SEK).
PMI sjönk till 52,4 i december – svagare avslutning på 2024 Inköpschefsindex (PMI) för industrin backade till 52,4 i december, från 53,7 i november, och är för femte månaden i rad i tillväxtzonen. För helåret 2024 steg indexet med 5,5 indexenheter jämfört med 2023, till 51,5. ”Temperaturen i industrin svalnade i december men fortsätter att vara i en expansiv fas. Sverige sticker ut jämfört med euroländerna, även om fallet i exportorderingången visar att svensk industri inte är immun mot vad som händer i omvärlden”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. Läs mer om PMI - inköpschefsindex industrisektorn
PMI–tjänster steg till 51,4 i december: återhämtning på låg växel Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) noterades i december till 51,4, jämfört med 51,0 i november. Även om indexet steg för andra kvartalet i rad blev utfallet för helåret 2024 det femte svagaste året i indexets snart 20-åriga historia. ”Återhämtningen i tjänstesektorn går trögt trots räntesänkningar. Även om de svenska tjänsteföretagen uppvisar ett förbättrat orderläge och expansiva affärsplaner avvaktar företagen med att nyanställa med risk för att vändningen på arbetsmarknaden dröjer”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex. Läs mer om PMI - inköpschefsindex tjänstesektorn
Vi erbjuder konsulter inom inköp, logistik och supply chain. Läs mer om Konsulttjänster