Aktuell temperatur på kategoristyrning i Sverige

Silfs undersökning om aktuell temperatur på kategoristyrning i Sverige visar att det fortsatt finns en stor utvecklingspotential inom området. Här delar Silf Competence vd Sofia Andersson med sig av sina reflektioner om utfallet av enkäten om kategoristyrning, vilken just genomförts.

Ökat mandat och kunskap efterlyses

Intervju med Silf Competence vd Sofia Andersson om undersökningens resultat:

Kategoristyrning säkerställer en realisering av den övergripande strategin

Vilka värden ger kategoristyrning?

Kategoristyrning lyfts fram som ett kraftfullt angreppssätt för att driva strategiskt inköp. Alltså att säkerställa att man får ut de värden av inköpsverksamheten som efterfrågas, och som kopplar till den övergripande strategin för verksamheten eller företaget. Då strategierna för olika verksamheter ju är olika, så skiljer sig också effekterna av en väl genomförd kategoristyrning åt. De kan till exempel vara sänkta kostnader, ökad kvalitet, minskad risk eller ökad innovation.

Respondenterna i vår enkät lyfter främst fram följande vinster med kategoristyrning i sina respektive organisationer: kostnadsbesparingar, ökad effektivitet och högre kvalitet. Även bättre leverantörsrelationer lyfts fram, liksom stärkt hållbarhetsarbete och främjande av innovation.

Brist på tid, mandat och kunskap hindrar arbetet

Hur ser du på resultaten från undersökningen, Sofia?

Det är både inspirerande och lite oroande. Vi ser att 46% av organisationerna har ett etablerat kategoristyrningsarbete, vilket är positivt! Men samtidigt visar siffrorna att många fortfarande kämpar med brist på tid, mandat, kompetens och digitala verktyg. Jag trodde nog att vi skulle kommit längre redan, men det finns en bit kvar att gå. Med tanke på en skakig omvärld så har vi inte råd att vänta för länge med att sätta fart.

Vad tror du är de största utmaningarna?

Tidsbrist, mandat och kunskap! 67% av respondenterna pekar ut tidsbrist som sitt största hinder. Jag hör ofta att ”vi förstår värdet och vill förändra vårt arbetssätt, men vi hinner inte”. Detta hänger ihop med det som efterfrågas mest av inköparna och upphandlarna runt om i Sverige; nämligen en tydligare ambition från högsta ledningen, ett ökat mandat och ökad kunskap.

Det är också intressant att se hur privat och offentlig sektor skiljer sig åt. I offentlig sektor lyfts tidsbrist, internt motstånd och kompetensbrist fram som utmaningar i ännu högre utsträckning än inom privat sektor. Privata sektorn upplever högre utmaningar i att samla in och analysera data, än vad offentliga sidan gör.

Finns det något som överraskade dig i undersökningen?

Ja, att utvecklingspotentialen fortfarande är så stor, med tanke på att arbetssättet och metodiken funnits länge. Samt att stödet från högsta ledningen lyfts fram av respondenterna som en stor utmaning. 44% av de svarande efterfrågar tydligare ambitioner från högsta ledningen. Och 42% efterlyser ökat mandat för att kunna göra det jobb som krävs. Det visar att vi behöver bli bättre på att koppla kategoristyrning till verksamhetens övergripande mål och strategier.

Även här ser vi en skillnad mellan sektorerna. Intressant att notera är att den privata sektorn anser sig kommit längre i sitt kategoristyrningsarbetet än vad den offentliga sektorn anser att de gjort. Och trots att den privata sidan säger sig kommit längre, så efterfrågar de ökad kompetensutveckling i högre utsträckning än vad den offentliga sidan gör. Konsultstöd som lösning på utmaningarna efterfrågas generellt i endast liten utsträckning, men en högre andel av den offentliga sektorn. 

Värt att reflektera över också, är att den offentliga sektorn ser kostnadsbesparingar som främsta vinsten med kategoristyrning i högre utsträckning än vad den privata sektorn gör.

Börja smått och säkerställ nödvändiga färdigheter

Om du fick ge ett råd till organisationer som vill komma vidare, vad skulle det vara?

Säkerställ nödvändig baskunskap i kategoristyrning, spendanalys, förändringsledning och affärsmannaskap, vilka är kritiska nycklar kompetensmässigt. Att få en second opinion på sitt nuvarande arbetssätt är värdefullt också. Förlita dig inte för mycket på konsulter, då det kan bli kostsamt. Det är viktigt att ha ägarskap, och bygga kunskap och mod internt. Effekterna av kategoristyrning realiseras successivt över tid, i takt med ökad kompetens.

Och börja smått! Man kan inte förändra allt över en natt. Identifiera en kategori, där nödvändigt mandat och manöverutrymme finns, där ni kan testa arbetssättet, och visa konkreta resultat. Det hjälper på vägen framåt, i att få med fler på tåget, och skapa den nödvändiga förändringsviljan.

Vad ser du fram emot inom kategoristyrning framöver?

Jag ser fram emot att inköparna får den tydlighet, det mandat och den kunskap de förtjänar för att kunna leverera mesta möjliga nytta i sina professioner! Där ser jag att vi på Silf kan bidra. Jag är också nyfiken på hur digitala lösningar kan hjälpa skråna att ta nästa steg. Vi ser att många upplever att de saknar rätt digitala verktyg – där finns en stor potential att effektivisera och förenkla processerna.

Kategoristyrningsrapporten 

Nyckelinsikter och nedladdning här

Kategoristyrningsrapport 2025 Silf pdf

 

Sofia Andersson vd Silf Competence

/Sofia Andersson
vd, Silf Competence
Vi på Silf fortsätter att arbeta för att inköpsfunktionen – både inom privat och offentlig sektor – får det mandat, den kompetens och det strategiska stöd som krävs för att lyckas. Vår förhoppning är att rapporten väcker insikter, skapar dialog och hjälper fler att ta nästa steg i sitt kategoristyrningsarbete.

 

Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

Silf insight - silf nyheter - prenumerera Registrera dig för att få våra utskick med erbjudanden, nyhetsuppdateringar om inköp, logistik och supply chain m.m. Läs mer om Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

Kategoriledarlicens

Kategoriledarlicens Kategoristyrning Silf Kategoriledarutbildning för dig inom strategiskt inköp. Gå fyra kurser inom kategoristyrning och ta Silfs kategoriledarlicens för framgångsrika inköp. Kategoristyrning (Category Management), Spendanalys, Pris- och kostnadsanalys och Supplier Relationship Management - SRM. Läs mer om Kategoriledarlicens

Ledarskapslicens

Silf Ledarskapslicens ledare coachar Utvecklas som ledare med tre kurser i ledarskap, kommunikation, förändring, konflikt- och stresshantering och ta Silfs ledarskapslicens. Kunskaper och träning i dessa ämnen är elementära, för att nå framgång inom professionerna inköp, upphandling och logistik. Läs mer om Ledarskapslicens

Ta kategoristyrningsarbetet till nästa nivå

En tjej som står med post-it-lappar på en glasvägg som sorterar Välj rätt stöd för er! Vill ni komma igång med kategoristyrning eller vidareutveckla befintliga strategier? Vi erbjuder praktiskt konsultstöd som hjälper er att strukturera och optimera inköpsarbetet för bättre affärsresultat.  Fyll i vilket av nedan alternativ ni är intresserade av, så återkommer vi inom kort. Är du osäker på vad som passar er bäst? Beskriv ert behov, så hittar vi en lösning! Läs mer om Ta kategoristyrningsarbetet till nästa nivå