Geopolitik och hur stormakterna driver den nya logistiska verkligheten

Under de senaste månaderna har spänningarna mellan USA och Kina intensifierats, särskilt inom teknik- och handelssektorerna. USA har infört nya restriktioner för att begränsa Kinas tillgång till avancerad halvledarteknik, vilket har lett till motåtgärder från Kinas sida. Martin Granberg, extern expert och styrelseledamot i Silf Network, reflekterar  i denna artikel över geopolitik och hur stormakterna driver den nya logistiska verkligheten.

Kinas strategiska agerande

Kinas strategiska agerande på den globala scenen har snabbt blivit en avgörande faktor för hur företag hanterar sina försörjningskedjor. Från exportförbud på kritiska produkter till militära samarbeten i strategiska sjöfartsområden, förändrar Kina spelreglerna för logistik och inköp.

För inköpare och logistiker innebär detta att affärsbeslut inte längre bara handlar om kostnadseffektivitet, utan också i större grad om att förstå och kunna parera den geopolitiska dynamiken som formar världshandeln. Jag har under några år påpekat det självklara men också det man hoppas inte skall hända, dvs att vi i både Europa och i övriga ”väst” allvarligt behöver fundera över vad vi behöver göra för att göra oss mindre beroende av Kina. Läs tidigare artikel på Silf Insight Dags att göra mer! 

Kinas utökade exportförbud

Under 2024 införde Kina ytterligare exportförbud på sällsynta jordartsmetaller. Gallium, germanium och antimon, tre metaller som är avgörande för produktionen av allt från halvledare och fiberoptik till avancerade batterier och militär utrustning. Effekterna av detta förbud har redan märkts i form av kraftiga prisökningar och brist på råmaterial, vilket har stört försörjningskedjor globalt.

För inköpare innebär detta ett tvingande behov av att diversifiera leverantörsbaser och hitta nya sätt att säkra tillgången till inte bara dessa resurser utan även andra produkter och råvaror. Som man brukar säga, det bästa tillfället hade varit att börja för flera år sedan, men det näst bästa är att börja idag.

Företag som är beroende av Kinesiska leverantörer måste nu snabbt hitta alternativ, även om det inte kommer vara fullvärdiga alternativ, läs tidigare artikel på Silf Insight Närmare, Bättre och Dyrare - Att ta hem produktionen ifrån Asien, men kan leda till att en del produktion hinner byggas upp. I fallet av råvaror, som tex. vissa sällsynta jordartsmetaller finns det få andra leverantörer vilket i detta nu tydligast påverkar den elektriska bilindustrin i Europa, och är något vi kanske behöver leva med.

Vilka andra råvaror kommer Kina införa exportförbud på, och vilka är mer strategiska att kunna stänga av kranen på vid en framtida konflikt för att på så sätt kunna användas vid förhandling?

Kinas geopolitiska spel i Röda havet

Kinas samarbete med Houthi-rebellerna i Jemen för obehindrad passage genom Röda havet är en utveckling som inte bara har säkerhetspolitiska konsekvenser, utan också påverkar globala sjöfartskedjor. Röda havet är en av världens viktigaste handelsvägar och förbinder Asien och Europa via Suezkanalen.

Detta innebär att sjöfartsrutterna i området riskerar att bli mer instabila, vilket kan leda till ökade kostnader och förseningar. Allt detta medan Kina säkerställer snabba och billigare leveranser genom att få fri passage.

Som vi redan vet kan ökad kinesisk militär närvaro och instabilitet i området påverka försäkringspremier för fartyg som passerar genom Röda havet. Vi kan också riskera att fler fartyg behöver ta den längre rutten via Afrikas horn, som både ökar transporttid och kostnaderna för leveranserna.

Upptrappningen i Asien

I takt med att Kina stärker sitt militära grepp i Sydkinesiska havet och intensifierar spänningarna kring Taiwan, står världens logistiksystem inför nya utmaningar. Taiwan är navet för halvledartillverkning, och ett kinesiskt militärt ingripande skulle få långtgående konsekvenser för globala försörjningskedjor.

Det är medvetet en osäkerhet om USA kommer till Taiwans hjälp, men många experter är överens om att de har mest på att vinna under de närmaste 5 års-perioden att tillsammans med de allierade i området motarbeta Kinas expandering.

Om det sker ett militärt försök till att ta över Taiwan kommer de störningarna vi hade i försörjningskedjorna under Covid19 att verka som ingenting i jämförelse. Även om det finns alternativa källor att sourca kritisk elektronik ifrån (Sydkorea/Japan) kommer det vara problematiskt att skicka varor direkt till Europa och påverkar både tid och kostnaden något avsevärt. Detta samtidigt som mycket om inte all varuförsörjning kommer bromsa upp under den initiala fasen och innan Europa har hunnit ta ställning i konflikten.

Att navigera i en ny verklighet

De förändringar vi ser på den globala arenan kräver att företag snabbt anpassar sig för att undvika störningar och maximera effektiviteten i sina försörjningskedjor. För att lyckas med detta behöver de geopolitiska riskerna kartläggas för att identifiera kritiska punkter i både dina egna och dina leverantörers försörjningskedjor som kan påverkas av Kinas agerande.

Det finns många sätt som man kan arbeta strategiskt, men ett av de mest påtagliga är att investera i teknik som ger spårbarhet av era produkter för att på ett riktigt sätt kunna agera vid risker och förändringar i logistiken som inte enbart påverkar era Tier 1 leverantörer, utan också leverantörer ännu längre bak i kedjan.

Att kunna tyda en komplex omvärld

För inköpare är Kinas strategiska agerande ytterligare en påminnelse om att försörjningskedjor inte existerar i ett vakuum, de är direkt och på ett tydligen (dock komplex) sätt sammankopplade med geopolitik. Det är tydligt att Trumps senaste tullar som även träffar Europa kommer påverka Kina och få dem att åter agera, antagligen med tull eller exportförbud.

Att kunna läsa och tyda denna dynamiken, och på så sätt förbereda sig för förändringar är inte längre ett val, utan en nödvändighet. Med rätt strategi kan företag inte bara navigera dessa utmaningar utan också hitta nya möjligheter i en värld där stabilitet inte längre är en garanti.

Om författaren:

Martin Granberg är internationell ekonom i grunden och flyttade redan 2005 till Kina där han bosatte sig i södra Kina där en stor del av produktionen sker. Under 2005–2014 varav 6 år i Kina jobbade han med en rad olika produkter och material, med fokus på premium. Eftersom Martin talar flytande Kantonesiska fick han en unik inblick i hur produktion och inköp fungerade i Kina.

Sedan 2014 har Martin jobbat med en rad områden kopplat till ehandel som kanal, men där hans tidigare erfarenhet inom produktutveckling, inköp och logistik alltid har spelat en viktig roll.

Martin sitter idag som CSO (Chief Strategy Officer) på Priceindx där han är rådgivare inom strategiska frågor till många av Nordens största retail företag samtidigt som han även sitter i en rad styrelser och advisory boards. 

Martin är ledamot i Silf Region Syd, Silf Network. 

Kontakta gärna Martin via hans Linkedin: Martin Granberg (梁马丁) | LinkedIn eller via Silf på medlem@silf.se

 Martin_GRanberg_Silf_Syd_370x250_72.jpg

Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

Silf insight - silf nyheter - prenumerera Registrera dig för att få våra utskick med erbjudanden, nyhetsuppdateringar om inköp, logistik och supply chain m.m. Läs mer om Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

Logistikrätt & Incoterms

På kursen Logistikrätt & Incoterms lär du dig att förebygga och lösa olika problem som kan uppstå i samband med transporter och logistiklösningar. Vi ger dig verktygen och checklistan som ger dig tryggheten att utforma bra logistikavtal för den nationella och internationella marknaden. Läs mer om Logistikrätt & Incoterms

Supplier Relationship Management – SRM

Kursen Supplier Relationship Management – SRM ger dig fungerande metoder och verktyg för att finna nya möjligheter och värden i relation med leverantörerna. Läs mer om Supplier Relationship Management – SRM

Kommersiell avtalsrätt & Internationell handelsrätt

Kursen Kommersiell avtalsrätt & Internationell handelsrätt ger dig som arbetar med avtalsfrågor i Sverige och internationellt uppdaterade kunskaper i internationell handels- och avtalsrätt. Efter kursen kommer du ha förmågan att undvika juridiska fallgropar och besvärliga tvister i samband med internationella affärer. Läs mer om Kommersiell avtalsrätt & Internationell handelsrätt