I samband med avtal mellan näringsidkare (B2B), både inrikes och vid internationella affärer, så handlar mycket kring valet av lämpligt Incoterms villkor. Det ska inledningsvis sägas att det finns inte rätt eller fel villkor, det finns dock de som passar bättre och sämre i olika situationer. Incoterms kan delas in i olika grupperingar. En är att använda den första bokstaven i dem. Det finns då E, F, C och D villkor. Det kan också delas in i transportslaget som används, sju villkor EXW, FCA, CPT, CIP, DPU, DAP och DDP kan användas på alla transportslag, medan de fyra villkoren FAS, FOB, CFR och CIF enbart kan användas vid sjötransport.
En central del av Incoterms är att bestämma vilket av parterna, dvs säljaren eller köparen, som står för risken att varan förstörs, skadas eller försenas under transporten. När det gäller E, F och C villkoren så står köparen för risken medan i D (Delivered) villkoren står säljaren för risken för varan under transporten.
Kring valet av Incoterms villkor så kretsar de grundläggande delarna om handel av varan. Det är då själva köpet av varan, köpet av transport av varan, betalningsvillkor för varan och försäkring av varan.
Vilket Incoterms som ska gälla för en sändning avgörs av säljaren och köparen. I avtalet mellan dem, så bör lämpligt Incoterms villkor fastslås. Det finns inget tvång på vilket villkor som ska tillämpas, men det finns de villkor som passar bättre och sämre, bl a beroende på varans art. Det är inte att rekommendera att göra avsteg eller förändringar av villkoren (t ex EXW med tillägget Freight prepaid), som då kan skapa osäkerhet för parterna om vad som gäller, och det kan bli svåra att tolka då det inte stämmer överens med mallen som är framtagen för att kunna tolka varje villkor korrekt.
Här bör man tänka på vad som passar ens egna syften bäst. Utifrån valet av betalningsvillkor kan man bl a ställa sig frågorna; vill man ha kontroll hela vägen under transporten och vill man ha ansvaret under transporten?
För vissa betalningsvillkor, såsom CAD, Cash Against Document (Dokumentinkasso) eller L/C, Letter of credit (Remburs) är det extra viktigt att välja ett Incoterms villkor utifrån dels riskövergång, dels betalningsform.
Valet av Incoterms villkoret får då stor betydelse för vem av parterna som ska ordna med transporten. Det är också viktigt för transportören att veta vem som ska betala för transporten och även vem av parterna som har rätt till ersättning vid eventuella fel i samband med transporten. Det är ju den part som står risken under transporten som har rätt att få ersättning.
I samband med en transport är det lämpligt att den part som står risken för varan under transporten enligt avtalat Incoterms villkor även ser till att försäkra varan med en s k varuförsäkring. För några villkor (CIP och CIF) är det obligatoriskt med varuförsäkring som säljaren tecknar men för köparens räkning. För de övriga villkoren är det fritt för den part som står risken för varan under transporten att teckna försäkring.
Valet av Incoterms påverkar de grundläggande elementen för, i första hand, internationella kommersiella köpeavtal. Även om Incoterms är frivilligt och enbart ett standardvillkor så påverkar valet många delar av transaktionen. Det är alltid en god idé att fundera igenom valet av Incoterms så att det gynnar en själv på bästa sätt.
Göran Stöth undervisar sedan många år tillbaka både på universitet och näringslivet inom både svensk och internationell kommersiell köprätt. Han har även gett ut boken Logistikrätt. Göran är en av de högt uppskattade lärarna på Silf.
2024-09-01
Registrera dig för att få våra utskick med erbjudanden, nyhetsuppdateringar om inköp, logistik och supply chain m.m. Läs mer om Prenumerera på Silfs nyhetsbrev
På kursen Logistikrätt & Incoterms lär du dig att förebygga och lösa olika problem som kan uppstå i samband med transporter och logistiklösningar. Vi ger dig verktygen och checklistan som ger dig tryggheten att utforma bra logistikavtal för den nationella och internationella marknaden. Läs mer om Logistikrätt & Incoterms
Logistik är området som har en stor påverkan på såväl kostnader som kundservice. Läs mer om Logistik
Vilken logistikkurs passar mig? Läs kort om de olika kurserna, om skillnader och likheter. Läs mer om Vilken logistikkurs passar mig?