Värdet med konjunkturindikatorn Inköpschefsindex PMI

Vilka makroekonomiska trender kan man se baserat på konjunkturindikatorn “PMI - Inköpschefsindex”? Och hur kan man som inköpare, upphandlare och logistiker använda informationen? Möt nätverket och läs intervjun med Jörgen Kennemar, makroanalytiker på Swedbank och ansvarig för analysen av PMI. Swedbanks chefsekonom Mattias Persson och Jörgen Kennemar kommer att delta som talare på Supply Chain Summit by Silf 14/11 - Årets mötesplats för beslutsfattare inom inköp, upphandling och logistik - på temat Omvärldsläget ur ett makroperspektiv.

Jörgen Kennemar om Inköpschefsindex

Vad är PMI - Inköpschefsindex?

Silf och Swedbank har sedan 1994 producerat inköpschefsindex, även kallat PMI, som är den engelska förkortningen av Purchasing Manger’s Index. Det är ett index som bygger på enkätsvar från inköpschefer verksamma i olika bolag i Sverige och som genomförs varje månad. Två olika index görs, ett index för tillverkande bolag och ett index för privata tjänsteföretag. Syftet med att göra dessa index är att få en snabb och tidig konjunkturindikator för svensk tillverkningsindustri och för tjänstesektorn under den senaste månaden.

Vilket värde har denna data? Hur kan man nyttja informationen i sitt arbete inom inköp, upphandling och logistik?

Värdet av PMI och dess rörelse ger en indikation om aktivitetsnivån i näringslivet och kan ge användbar insikt till affärsbeslutsfattare, marknadsanalytiker och investerare. Användande av PMI kan vara för planering av inköp och lagerhantering vid förändringar i näringslivets aktivitetsnivå. Vid prisförhandlingar, där kan PMI vara en indikation om prisutvecklingen för insatsvaror. Samt få en bättre förståelse för den bredare ekonomiska utvecklingen, vilket hjälper dem att planera strategiskt för långsiktiga inköpsbehov och positionera företaget för att dra nytta av förändringar i marknaden.

Vilka trender ser du? Hur bör man rusta sig för framtiden?

Vi ser en trög återhämtning i svenskt näringsliv i en tid som präglas av svag global konjunktur och geopolitisk osäkerhet. Samtidigt ser vi ett ökat kostnadsfokus och ökade effektiviseringar i företagen. Positivt är den räntesänkningscykel som vi nu ser från centralbankerna nu när inflationen kommit ned. Det kommer att skapa bättre tillväxtutsikter för nästa år, vilket vi också kommer att se i PMI. Leveranssäkerhet och hållbara inköp kommer att vara viktigt när näringslivet ställer om och när globala handelsutbytet försvåras av ökade handelshinder.

Om författaren

Jörgen Kennemar är makroanalytiker på Swedbank och är bland annat ansvarig för analysen av PMI. Han är talesperson för företagsfrågor som berör småföretag och verksamheter inom skog- och lantbruk, där Småföretagsbarometern och Skog- och lantbruksbarometrar ingår. Och han har en 35 årig erfarenhet av makroekonomiska analyser och konjunkturbedömningar i Swedbank, Företagarna, Svenskt Näringsliv och Konjunkturinstitutet.


Swedbanks chefsekonom Mattias Persson och Jörgen Kennemar kommer att delta som talare på Supply Chain Summit by Silf den 14/11 - Årets mötesplats för dig som är beslutsfattare inom inköp, upphandling och logistik - på temat Omvärldsläget ur ett makroperspektiv.

2024-09-27

Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

Silf insight - silf nyheter - prenumerera Registrera dig för att få våra utskick med erbjudanden, nyhetsuppdateringar om inköp, logistik och supply chain m.m. Läs mer om Prenumerera på Silfs nyhetsbrev

PMI - Inköpschefsindex

PMI graf Inköpschefsindex – PMI, Purchasing Managers Index – är en konjunkturmätare för den svenska marknaden som genomförs i samarbete mellan Silf och Swedbank. Läs mer om PMI - Inköpschefsindex